;
Skip to content

Vonios interjeras 2024: kokios dizaino tendencijos mus džiugins šiais metais? 

Vonios interjeras 2024

Namų interjero tendencijos, lyginant su kitomis dizainų sferomis, kinta nuosekliau – ryškius, kardinalius pokyčius įprasta pamatyti kelių metų ar net dešimtmečių eigoje. Tokias tendencijas diktuoja mūsų gyvenimo būdas: juk kasmetinis namų remontas tikrai negali būti prilyginamas spintos revizijai. Visgi, naujų vėjų šioje sferoje sulaukiame kasmet. Dažniausiai tai susiję su naujovėmis kitose dizaino sferose, bet nebūtinai – pastaruosius kelerius metus (laikotarpiu po pandemijos) stebimas interjero dizaino tendencijų pokytis, kuriam tiesioginę įtaką padarė pasikeitęs žmonių gyvenimo būdas. Jaukumus, patogumas, funkcionalumas – tai epitetai, nusakantys šiuolaikinių vartotojų poreikį. Žinoma, į tai atsižvelgia ir visame pasaulyje tendencijas diktuojantys interjero dizaineriai.

Tokių vartotojų poreikių kontekste, svarbus vaidmuo tenka funkcinėms namų patalpoms, pavyzdžiui, vonios kambariui. Jau kelerius metus dizaineriai fokusuojasi ne tik į vonios funkcionalumą, bet ir stengiasi šią namų erdvę paversti modernia, gyvenimo būdą atspindinčia erdve, kurioje malonu leisti laiką ir ilsėtis. Šiame straipsnyje aptarsime naujausias vonios interjero tendencijas, kurios gali padėti sukurti šiuolaikišką vonios kambarį. Patarimai naudingi naujakuriams, renovuojantiems esamas patalpas ir tiems, kurie tiesiog nori papildyti vonios kambarį naujais akcentais.

Raštai ir tekstūros

Ne paslaptis, kad švarūs, blizgūs, tarsi sterilūs vonios kambariai – jau seniai praeityje. Vonios interjeras 2024 yra apie ryškias tekstūras ir raštus. „Dorling Design Studio“ savininkė ir vyriausioji dizainerė Jessica Dorling sako, kad šiais metais dėmesį verta atkreipti ne tik į spalvingus plytelių raštus ir dizainus, bet ir specifinį išdėstymą. Geometriniai raštai ims viršų, tad naudinga pagalvoti apie plytelių klijavimą eglutės (chevron), krepšelio pynimo (basketweave) ar silkės kaulų (herringbone) raštais. Tokiu būdu tiks dekoruoti tiek grindis, tiek sienas. Tiesa, ieškantiems drąsesnių sprendimų, dizaineriai siūlo išmėginti ir vonios kambariams įprastai nebūdingą apdailos priemonę – tapetus. Jie turėtų būti vandeniui atsparūs ir su raštais – nuo klasikinių smulkių spaudinių iki žaismingų, stambių augalų ar gėlių motyvų.

Spalvų akcentai

Švedų dizaineris Daniel Heckscher ir vonios įrangos gamintojas „Gustavsberg“ vonios kambarį rekomenduoja puošti spalvomis.  2024 metų dizaino tendencijas atitinkanti spalvų paletė puikiai pritaikoma ir vonios kambario interjerui, tačiau dizaineris atkreipia dėmesį į tai, jog svarbu pasirinkti ne tik madingus, bet ir su klasikinėmis spalvomis derančius, ilgaamžius bei nenusibostančius atspalvius. Prie įprastų populiarių baltų, pilkų ir juodų atspalvių jis siūlo derinti:

  • Persikinę, kuri yra ir 2024 oficiali „Pantone“ metų spalva. Šią spalvą rekomenduojama rinktis nebijantiems drąsesnių sprendimų. Tai spalva, kuri išsiskiria, kuria šilumos ir jaukumo efektą – neabejotinai puikus sprendimas užkietėjusiems romantikams.
  • Žalią – gamtos, ramybės ir harmonijos spalvą. Siūloma rinktis gilius, sodrius ir prislopintus žalios atspalvius, kurie derėtų su kitomis spalvomis ir nerėžtų akies savo ryškumu. Čia taip pat verta prisiminti, kad vonios kambariui žavingą akcentą galite suteikti jį dekoruodami gyvais ar dirbtiniais augalais.
  • Smėlio – pati neutraliausia, tvari ir ilgaamžė spalva, kuri laikui bėgant nepabosta ir yra labai funkcionali, nes minimaliai nusidėvi. Ši spalva sukuria ramybės, švaros ir jaukumo atmosferą, puikiai dera su klasikinėmis spalvomis, prie jos lengva derinti ryškesnius, akcentinius dekoro elementus.

SPA elementai

Išskirtinė ir prabanga alsuojanti šių metų tendencija – vonios kambarys su SPA elementais: pradedant nuo žvakių, kvapų difuzorių, specifinių apšvietimo sprendimų ir baigiant rimtesniais įrengimais, tokiais kaip burbulinės vonios, garų dušai ar net mini saunos. Interjero dizainerė Molly Woodward-Moor sako, kad norint sukurti savo vonios kambaryje ramybės ir sveikatinimosi oazę, labai svarbu atkreipti dėmesį į medžiagas. Marmuras, travertinas, teracas būtų puikus pasirinkimas dėl savo tekstūros. Tokių medžiagų paviršiai ne tik estetiški, bet ir malonūs liesti – taip sukuriama juslinė, lytėjimo patirtis, padedanti nurimti ir įsižeminti. Šiuo atveju dizainerė siūlo nepamiršti ir grindinio šildymo, kuris gali būti labai svarbus elementas, kuriant erdvę, kurioje stimuliuojami komforto ir jaukumo pojūčiai.

Subtilus apšvietimas 

Vonios kambario apšvietimo madose taip pat atsispindi SPA tendencijos. Ieškoma būdų kaip sumažinti aplinkos intensyvumą, todėl kreipiamas dėmesys į mažiau ryškius apšvietimo būdus, tokius kaip: silpnas apšvietimas, paslėptos LED juostos ar net veidrodžiai su galiniu apšvietimu. Taip pat mums įprastus įmontuojamus ir kabančiuosius šviestuvus šiemet keičia lubiniai šviestuvai. Anot apšvietimo dizainerio Jo Plismy, populiarumo turėtų sulaukti baltai auksinių atspalvių šviestuvai, kuriantys šilumos, elegancijos ir subtilios prabangos įspūdį. Vonios interjeras 2024 metais neapsieis ir be sieninių šviestuvų, kurie įprastai montuojami abiejose veidrodžio pusėse. Tiesa, šiuo atveju taip pat rekomenduojama rinktis šiltų tonų, pavyzdžiui, žalvario ar bronzos atspalvių šviestuvus.

Vonios interjeras 2024: vyraus natūralios medžiagos ir tvarumas

Na ir pabaigai, viską apjungianti tendencija, kurios dėmesys krypsta į natūralumą ir tvarumą. Pokyčiai vartojimo kultūroje lemia tai, kad žmonėms tapo svarbi ne tik produkto kokybė, bet ir kilmė bei gamybos procesai. Čia pirmiausia akcentuojamos vonios kambariui įrengti naudojamos medžiagos. Pasak „Date Interiors“ įkūrėjos Molly Toress Portnoff, šiemet marmuras, akmuo, medis, keramika ir molis bus dažniausi pasirinkimai, įrenginėjant vonios kambarį. Tokių medžiagų pasirinkimą lemia jų natūrali prigimtis, atsparumas ir ilgaamžiškumas, kas yra itin svarbu laikantis tvaraus interjero principų. Dar viena nauja ir labai įdomi idėja vonios kambario įrengimui – originalios, vienetinės, restauruotos plytelės. Žinoma, tokie gamtai draugiški sprendimai gali nemenkai atsiliepti piniginei, tad yra ir mažiau kardinalių išeičių, tokių kaip LED lemputės, vandenį taupančios dušo galvutės, vonios restauravimas ar stalviršio atnaujinimas.

Apibendrinant svarbu paminėti, kad visi dizaineriai vieningai pritaria funkcionalaus, patogaus, jaukaus ir komfortiško vonios kambario idėjai, kurioje namų šeimininkai gali ne tik atlikti kasdienius švaros ritualus, bet ir mėgautis ramia, atpalaiduojančia atmosfera. Tad įrengiant ar renovuojant vonios kambarį, labai svarbu atsižvelgti į savo asmeninius poreikius ir vertybes – būtent jie ir turi atsispindėti Jūsų namų interjere. 

Informacijos šaltiniai:

Populiarios paieškos