;
Skip to content

Patarimai perkant butą: ką svarbu žinoti?

Ką žinoti perkant butą

Tikriausiai sutiksite, kad naujo būsto pirkimas – svarbus įvykis kiekvieno žmogaus gyvenime. Pirmiausiai, dėl labai racionalų priežasčių – finansų. Juk tokią sumą išleidžiame tikrai ne kasdien, todėl norime, kad naujieji namai atitiktų mūsų poreikius, būtų patogioje lokacijoje, galėtų pasigirti gera infrastruktūra ir pan. Antra, emocinės priežastys: nauji namai asocijuojasi su nauja pradžia, todėl norisi atrasti jaukią ir širdžiai mielą vietą, į kurią būtų gera sugrįžti kasdien. Pasakyti lengva, o atrasti tokį būstą – sunku. Dėl šios priežasties, sudarėme jums atmintinę: patarimai perkant butą – svarbiausia informacija.  

Biudžeto ir kreditavimo poreikio įsivertinimas bei planavimas

Pirmasis žingsnis, kurį derėtų žengti nusprendus įsigyti naują būstą – biudžeto įsivertinimas. Reikėtų sau nuoširdžiai atsakyti į klausimą: ar užteks asmeninių lėšų ar vis dėlto yra kreditavimo poreikis? Pirmasis variantas? Puiku, galite pradėti naršyti po skelbimų portalus. Antrasis? Teks keliauti į banką. Tiesa, prieš einant į banką, galima pasinaudoti ir internete esančiomis bankų sudarytomis paskolos skaičiuoklėmis. Jose, įvedę savo pajamas, finansinius įsipareigojimus bei kitus duomenis, gausite preliminarią paskolos sumą, kurią bankas jums galėtų suteikti. Vis dėlto, tokios skaičiuoklės nėra visai tikslios – jomis aklai pasitikėti nerekomenduotina. Todėl geriau tiesiogiai kreiptis į banką – konsultacijos metu išsamiai susipažinsite su paskolos teikimo galimybėmis. 

Remiantis „Swedbank“ pateikiama atmintine, žmonės, kurie planuoja įsigyti būstą, turėtų atlikti tam tikrus „namų darbus“. Pagrindinis iš jų – pradinio įnašo sukaupimas. Jo dydis turėtų siekti bent 15 proc. planuojamo įsigyti būsto vertės. Tiesa, kuo didesnį įnašą sukaupsite, tuo mažesnė įsipareigojimų našta slėgs jūsų pečius: „<…> Be to, taip pat būsite labiau apsaugoti nuo nemalonių pasekmių, kurios gali atsirasti krintant nekilnojamojo turto kainoms. Mat taip atsitikus gali paaiškėti, kad jūsų būsto vertė tapo mažesnė, negu jį perkant prisiimti įsipareigojimai“, – teigiama „Swedbank“ atmintinėje.

„Luminor“ banko būsto kredito produkto vadovė Žydra Rakauskaitė taip pat pastebi, kad vertinant savo finansines galimybes reikėtų susiskaičiuoti ne tik paskolos dydį, bet ir papildomas išlaidas, kurių prireiks įsigyjant būstą, pvz. turto įvertinimo mokestis, sutarties administravimo mokestis, sutarties patvirtinimo pas notarą mokestis, mokesčiai Registrų centre ir kt. „Vertindami savo finansines galimybes ir iš karto numatydami būsimas išlaidas, išvengsite nemalonių situacijų, kai pritrūksta kelių šimtų eurų būtinosioms išlaidoms. Kad būsto įsigijimo procesas nebūtų lydimas streso, geriausia iš anksto preliminariai įvertinti, kiek kainuos pasirinktas būstas ir papildomai sukaupti reikiamą sumą būtiniems mokesčiams jo įsigijimo procese“, – pataria Ž. Rakauskaitė.

Patarimai perkant butą: kriterijai, į kuriuos svarbu atsižvelgti 

Įsivertinę savo būsimą biudžetą butui, galite pradėti ieškoti svajonių namų. Žinoma, kiekvieno žmogaus poreikiai skirtingi, todėl subjektyvių gero / prasto būsto kriterijų tikrai nepateiksime. Vis dėlto, remiantis „Forbes“ publikuotu finansų žurnalisto Brain Odion-Esene straipsniu „Į ką atkreipti dėmesį perkant būstą“ (angl. „What To Look For When Buying A House“), norime pasiūlyti sąrašą kriterijų, į kuriuos, perkant būstą, verta atsižvelgti:

  • Kaina. Šį punktą gana išsamiai aprašėme pirmajame straipsnio skyrelyje. Vis dėlto, pasikartosime – ieškodami buto atsižvelkite į savo finansines galimybes ir „nešokite aukščiau bambos“. 
  • Vieta. Vienas iš svarbiausių kriterijų – vietos pasirinkimas ir įvertinimas. Turite aiškiai sau atsakyti į klausimus: norite gyventi mieste, priemiestyje ar kaimo vietovėje? Jeigu buto ieškote mieste, apgalvokite, kokie rajonai jums priimtiniausi, netgi kokio vaizdo pro langą norite / nenorite. Renkantis būsimo būsto vietą svarbu atsižvelgti ir į tokius kriterijus kaip triukšmas (galbūt šalia yra greitkelis?), kvapai (galbūt netoliese yra gamykla?), oro užterštumas ir pan. 
  • Infrastruktūra. Ne ką mažiau svarbus punktas – infrastruktūra. Įsivertinkite ar bus patogu važiuoti į darbą, ar šalia yra darželių bei mokyklų, parduotuvių, sveikatos priežiūros įstaigų, pramogų ir pan. Šie dalykai – labai individualūs, todėl teisingų atsakymų nėra. Viskas priklauso nuo jūsų poreikių.
  • Būsto tipas. Butas senos statybos name, butas naujos statybos name, loftas, kotedžas, namo dalis, namas – ir tai, tik keli būsto tipai. Renkantis būstą, atsakykite sau į klausimus, apie kokius namus svajojate. Tai padės atsifiltruoti tuos skelbimus, kurie jums aktualiausi.
  • Apdaila, dizainas. Dar vienas, itin svarbus kriterijus renkantis būstą, – jo būklė. Įsivertinkite ar būsto apdaila / interjero dizainas jus tenkina. Galbūt reikės investuoti daug pinigų į jo remontą, todėl kaina išaugs kelis kartus? 
  • Plotas. Dažna pirmojo būsto ieškančių žmonių klaida – žvelgiama į viso būsto kainą, o ne į kainą už kvadratinį metrą. Nepamirškite atkreipti dėmesio į tai, koks buto plotas. Įsivertinkite ar erdvės jums / jūsų šeimai tikrai užtenka, taip pat – ar prašoma kaina yra adekvati.
  • Parkingas. Atrodytų, nedidelis niuansas, vis dėlto, jis gali ženkliai prisidėti prie būsimo gyvenimo kokybės. Jei būstas, kurį ruošiatės pirkti, yra senamiestyje ar judrioje naujamiesčio dalyje, išsiaiškinkite ar turėsite kur statyti automobilį. O galbūt parkingas jau įskaičiuotas į būsto kainą? 
  • Saugomas architektūros objektas. Atradote svajonių butą senamiestyje? Prieš pirkdami, nepamirškite įsivertinti ar pastatas, kuriame yra butas, nėra saugomas architektūros objektas. Kodėl tai svarbu? Ateityje galite turėti daug bėdų, kai norėsite pakeisti langus, apšiltinti stogą ar keisti buto išplanavimą. 
  • Energijos vartojimo efektyvumas.  Taidar vienas be galo svarbus dėmuo: juk nuo jo priklausys ne tik jūsų „santykis“ su gamta, bet ir sąskaitos. Išsiaiškinkite, kokiai energinei klasei priklauso butas, kurį ketinate pirkti.  
  • Potencialūs trūkumai. Prieš pirkdami būstą įsivertinkite ar nėra ženklų, jog ateityje sąlygos pablogės. Galbūt netoliese yra laisvas žemės plotas, kuris taps statybų aikštele? O gal pastaruoju metu rajone pastebimas padidėjęs kriminalinis aktyvumas? Išsiaiškinkite. 
  • Ar būstui priklauso žemė? Atradote butą pirmame aukšte, kuriam priklauso ir greta esantis lopinėlis žemės? Išsiaiškinkite ar tai nėra bendrosios paskirties žemė. Dažnai savininkai skelbimuose mini, jog žemė butui priklauso. Vis dėlto, tvarkant dokumentaciją paaiškėja, kad valdos – bendros, priklausančios visam namui. 
  • ir kt.

Tai – pagrindiniai kriterijai, į kuriuos verta atsižvelgti ieškant buto. Jei jaučiate, kad neturite pakankamai žinių objektyviai įvertinti būsto būklės, rekomenduojame kreiptis į profesionalus.

Kodėl verta kreiptis į profesionalius turto vertintojus?

Kaip jau supratote, kriterijų, į kuriuos reikėtų atsižvelgti perkant butą – ne vienas. Jeigu būstą ketinate pirkti iš savo asmeninių lėšų, nekilnojamojo turto įvertinimą galite daryti ir patys. Vis dėlto, jei ketinate imti paskolą, prireiks profesionalių turto vertintojų. Tiesa, jų paslaugos pravers net ir tuo atveju, jeigu paskolos imti neketinate. Kaip? Remdamiesi SEB banko sukurta atmintine, parengėme sąrašą: 

  • Turto vertintojai padės išsiaiškinti ar pardavėjo norima gauti suma yra adekvati. Akivaizdu, kiekvienas pardavėjas stengiasi savo prekę parduoti kuo brangiau. Vis dėlto, pirkėjas taip pat turi atlikti „namų darbus“ ir išsiaiškinti ar prekės kaina yra protinga. Nepriklausomi turto vertintojai padės išsiaiškinti ar pasiūlymas – adekvatus. Jeigu jų nurodyta nekilnojamojo turto suma bus mažesnė nei nurodo savininkas, turėsite puikių argumentų derybų procese. 
  • Turto vertintojai padės išsiaiškinti, kokia yra perkamo būsto rinkos vertė. Specialistai, įvertinę būsto būklę, nustatys jo rinkos kainą (kuri gali ženkliai skirtis nuo tos, kurios prašo pardavėjas). Žinodami objektyvią likvidacinę turto vertę, galėsite įsivertinti, už kokią sumą NT galėtumėte greitai parduoti  (jeigu ateityje būtų toks poreikis).
  • Turto vertintojai patikrins ar galėsite laisvai disponuoti įsigytu būstu. Specialistai vadovaujasi Registrų centro duomenų bazėse esančiais duomenimis apie NT. Todėl jie gali greitai nustatyti, jei planuojamas pirkti būstas yra kaip nors apribotas. Patys taip lengvai šios informacijos sužinoti negalėtumėte. 
  • Turto vertintojai padės jums sutaupyti laiko. Ne paslaptis, jog būsto pirkimas – ilgas procesas. Užsisakę nepriklausomo turto vertinimo paslaugą sutaupysite laiko – vienoje pažymoje yra pateikiami svarbiausi jūsų perkamo būsto duomenys, todėl nereikės gaišti laiko juos renkant. 
  • Turto įvertinimas – būtinas procesas, jei norite gauti būsto kreditą. Jeigu ketinate imti paskolą, turite žinoti, jog turto įvertinimo procesas – būtinas žingsnis. „Priešingai negu būsto kaina, kurią pagal savo nuožiūrą gali keisti pardavėjas, turto rinkos vertė nekinta taip greitai. Todėl, prieš suteikdamas kreditą būstui įsigyti, bankas pirmiausia nori žinoti, kokia yra tikroji perkamo turto rinkos vertė“. – teigiama SEB banko atmintinėje.

Taigi, tikriausiai nenustebinsime reziumuodami, kad būsto pirkimas – ilgas, daug laiko reikalaujantis procesas. Prireiks tiek kantrybės ieškant širdžiai mielų variantų, tiek laiko ir finansų, kol tapsite naujais svajonių būsto savininkais. O norint „neprašauti pro šalį“, svarbu tikslumas, konkretumas ir objektyvus biudžeto įsivertinimas. Jeigu jaučiate, kad tai – jūsų silpnoji vieta, kreipkitės į profesionalus, kurie padės įsivertinti jūsų finansines galimybes. Taip pat – planuojamo pirkti būsto vertę, atsižvelgiant į vietą, infrastruktūrą, būklę, energinį efektyvumą ir kitus kriterijus. 

Informacijos sąrašas: 

Populiarios paieškos