;
Skip to content

Interjero spalvos 2024: kokios dizaino tendencijos mus džiugins šiemet?

  • by
Interjero spalvos 2024

Planuojate atnaujinti savo namus? O galbūt 2024-aisiais ketinate įsigyti naują būstą? Jei taip, tikriausiai jau pradėjote domėtis šių metų interjero dizaino tendencijomis. Tiesa, turėtumėte žinoti, kad interjere mados įprastai gyvuoja daugiau nei vienerius metus: juk kaskart sausio 1-ąją niekas neketina iš naujo remontuoti visų namų. Vis dėlto, tam tikri nauji 2024-ųjų akcentai ar spalvos interjerą tikrai gali pagyvinti, suteikti jam šviežumo ir šiuolaikiškumo prieskonį. Dėl šios priežasties, siūlome paskaityti šį straipsnį, kuriame aptariamos dizaino tendencijos ir interjero spalvos 2024 metais.  

Interjero spalvos 2024: dominuos švelni persikinė 

Kiekvienais metais spalvų institutas „Pantone“ išrenka madingiausią, aktualiausią sezono spalvą. Šiais metais tai „Peach Fuzz“ – itin švelni, pastelinė persikinė spalva. Remiantis „Pantone“ pranešimu spaudai, ši spalva simbolizuoja žmonijos poreikį susiburti, daugiau bendrauti. Atspalvis spinduliuoja kiekvieno iš mūsų norą būti išklausytu, suprastu, svarbiu. 

Įdomu tai, kad 2023-ųjų metų spalva buvo „Viva Magenta“ – ryški raudono ir purpurinio atspalvio kombinacija. Ji atspindėjo energiją, ryškumą, drąsą. Šių metų „Peach Fuzz“ tarytum jos priešingybė: šis atspalvis siūlo nusiraminti, atsigręžti į artimus žmones. 2024-ųjų metų spalva kviečia atsižvelgti į mūsų, kaip mąstančios ir socialios visuomenės, pagrindą: daugiau laiko praleisti su artimaisiais, draugais, ištiesti pagalbos ranką tiems, kuriems to reikia. 

Klausiate, kokiais kriterijais remiantis išrenkama metų spalva? „Pantone“ tvirtinta, kad didelę įtaką sprendimui daro socialiniai reiškiniai, situacija pasaulyje netgi politiniai įvykiai. Galime interpretuoti, kad „Peach Fuzz“ tarsi kalba apie empatiją aplinkiniams, toleranciją kitiems, nuoširdų rūpestį. 

Įprastai „Pantone“ išrinkta spalva subtiliai įsilieja ir į tų metų dizaino tendencijas. Kalbame ne tik apie interjero dizainą, tačiau ir apie drabužių dizainą, grafikos dizainą ir pan. Tad nenustebkite, jei šiemet vitrinose ar reklamose regėsite daug švelnių persikinių atspalvių.

Ar „Peach Fuzz“ darys įtaką 2024-ųjų interjero tendencijomis? Tikrai taip. Tiesa, labiau kaip akcentas. Šiemet interjere išvysime daugiau persikinės spalvos detalių, tokių kaip pagalvėlės, stalo dekoras, lovatiesės, plakatai ir pan. Pasak „Pantone“ spalvų instituto, švelni persikinė spalva idealiai tiks ir namų sienoms. Erdvę ji išties pagyvins, suteikdama šilumos ir jaukumo jausmą. 

Skandinavišką minimalizmą po truputį keičia drąsūs akcentai, ryškios spalvos

Pastaruosius kelerius metus interjeruose vyravo minimalizmas, kuriam didelę įtaką darė Skandinaviško dizaino srovė. Balti ir pilki tonai, švaros įspūdis, tam tikras santūrumas, griežtos formos – prie tokių interjerų jau spėjome priprasti. Vis dėlto, pastebima nauja tendencija – po truputį į madą grįžta ryškios spalvos, netgi tam tikras maksimalizmas. 

„Aš pastebiu, kad baltų ir pilkų tonų virtuvės bei įvairūs smėlinių atspalvių apmušalai po truputį traukiasi. Juos interjere keičia ryškios ir sodrios spalvos, netgi aštroki spalvų deriniai“, –  sako interjero dizainerė Leah Alexander, garsių dizaino namų Atlantoje (JAV) „Beauty is Abudant“ įkūrėja. Pasak menininkės, griežtos ir paprastos formos interjere tikriausiai vis dar išliks. Vis dėlto, spalvų gama plėsis – atsiras daugiau ryškių akcentų. 

Jai pritaria ir interjero dizainerė Kerri Pilchik, studijos „Kerri Pilchik desing“ įkūrėja. Pasak menininkės, 2024-aisiais interjere matysime ne tik ryškių atspalvių įvairovę, bet ir daugiau kakofonijos ir eklektikos. Žmonės nebijos eksperimentuoti ir savo namuose derinti, iš pirmo žvilgsnio, nesuderinamus dalykus, tokius kaip šiuolaikiški baldai ir antikvariniai, iš kartos į kartą perduodami suvenyrai, dekoro detalės. 

Interjero spalvos 2024: nuo dramatiškos mėlynos iki gilių oranžinių tonų

Kiek aukščiau aptarėme, kad šiemet „Pantone“ metų spalva išrinko švelnų persikinį atspalvį. Visgi, žmonės, kurie domisi interjero dizaino tendencijomis, tikriausiai žino, kad pasaulyje metų spalvą renka ir daugiau įvairiausių organizacijų bei įmonių. Viena iš jų – sienų dažų gamintoja „Benjamin Moore“. Prieš metus, 2023-asiais, šis prekės ženklas metų spalva išrinko „Raspberry Blush“. Tai – kiek neįprasta raudonos ir oranžinės sąjunga, kuri interjere kūrė drąsos, optimizmo, dinamiškumo įspūdį. 

2024-aisiais „Benjamin Moore“ metų spalva paskelbė „Blue Nova 825“. Tai – mėlyna spalva praturtina violetiniu atspalviu. Pasak „Benjamin Moore“, ši spalva yra idealiai tinkanti tiems žmonėms, kurie savo namų interjerui nori suteikti dramatiškumo įspūdį. Beje, aksominė mėlyna puikiai dera su ryškiai oranžiniais atspalviais, netgi su praeitų metų spalva „Raspberry Blush“. 

O štai dar kelios interjero spalvos 2024, kurios, pasak „Benjamin Moore“, idealiai derės su šių metų spalva:

  • „White Dove OC-17“ (pieniška, lengva ir švytinti balta);
  • „Teacup Rose 2170-50“ (pastelinis rožinės ir koralų spalvos mišinys);
  • „Topaz 070“ (gili ir švytinti oranžinė spalva, savyje turinti ir rudų bei raudonų tonų);
  • „Honeybee CSP-950“ (švelnus ir skaistus geltonas atspalvis);
  • „Pristine OC-75“ (beveik balta spalva, savyje turini pilkų ir rožinių tonų);
  • „Regent Green 2136-20“ (sodri pušies žalia, kuri maišyta su juoda);
  • „Antique Pewter 1560“ (žalsvas atspalvis, turintis pilkų tonų);
  • „Polar Sky 1674“ (blyški mėlyna, primenanti rytinį ir giedrą dangų žiemą);
  • „Hazy Lilac 2116-40“ (šalto tono violetinis atspalvis, savyje turintis pilkumo).

Pasak dažų gamintojo „Benjamin Moore“, šios spalvos idealiai dera tarpusavyje. Todėl jas dažnai matysime 2024-ųjų metų interjeruose. 

Vis dar populiarūs švelnūs ir šilti tonai

Šiame straipsnyje jau buvome užsiminę, kad pilki ir balti tonai po truputį traukiasi iš interjero madų. Jus vis dar traukia „švarūs“, minimalistiniai dizainai? Puiku. Vis dėlto, pilkus ir baltus atspalvius siūlome keisti į smėlinius, kreminius, šviesiai rusvus tonus. Tokie interjerai atrodys labiau šiuolaikiški, tuo pat metu kurdami ir jaukumo įspūdį.  

Tiesa, verta atkreipti dėmesį, kad šiltų ir švelnių atspalvių interjerai – nėra nauja tendencija. Vis dėlto, pasak dizaino ir architektūros svetainės „Houzz“, yra tikimasi, jog ši mada išliks dar kelerius metus. Juk tokie interjerai kuria ramybę, o interjerą paverčia šiltesniu, svetingesniu. 

Beje, verta atkreipti dėmesį, jog švelnūs ir šilti tonai interjere – ideali bazė botaninei stilistikai kurti. Tai reiškia, jog tokių spalvų erdvėse puikiai tiks mediniai baldai, augalai, žalių tonų dekoras. Botanikos stilistika interjeruose nėra naujiena. Vis dėlto, 2024-aisias ši mada dar nesitraukia. 

Metalinės detalės

Straipsnio pabaigoje norime aptarti dar vieną interjero tendenciją, kuri, pasak JAV mados ir dizaino žurnalistės Sarah Archer, 2024-aisiais bus matoma itin dažnai. Tai – metalas interjere. Ką tai reiškia? Interjeruose vis dažniau matysime blizgius, metalinius paviršius. Plienas, aliuminis, chromas – šie metalai subtiliai įsilies į erdves, suteikdami joms tam tikrą siurrealizmo prieskonį. 

JAV dizainerė Holly Hunt šiai minčiai antrina – metalinės detalės tikrai bus pastebimos 2024-ųjų metų interjere. Vis dėlto, menininkė pataria: „Siūlyčiau vengti pernelyg blizgių paviršių. Man asmeniškai labiau patinka šlifuoto chromo ar nikelio sodrumas. Tokie metalai atrodo rafinuotesni“, – pastebi ji. 

Taigi, jeigu esate drąsus žmogus ir norite sukurti industrinį interjerą, turėkite omenyje – metalas grįžta į madą. 

Informaciniai šaltiniai: 

  1. Laurie Pressman. 2023. „Envelop Yourself in PANTONE 13-1023 Peach Fuzz“: https://www.pantone.com/articles/color-of-the-year/what-is-peach-fuzz
  2. Medgina Saint-Elien. 2023. „12 Interior Design Trends You‘ll See Everywhere in 2024, According to Experts“: https://www.housebeautiful.com/design-inspiration/g46075697/interior-design-trends-2024/
  3. Morgan Noll. 2023. „The 2024 Color of the Year Predictions Are Rolling In – and There‘s a Common Theme“: https://www.realsimple.com/color-of-the-year-predictions-2024-8362673
  4. 2023. „Benjamin Moore‘s Colour of the Year 2024: Blue Nova 825: https://www.brewers.co.uk/news/article/benjamin-moore-coty-2024
  5. Morgan Noll. 2023. „Keep and Eye Out for These 2024 Home Desing Trends, According to Houzz“: https://www.realsimple.com/2024-home-design-trend-predictions-houzz-8387152
  6. Sarah Archer. 2023. „5 Interior Desing Trends That Will Define 2024“: https://www.architecturaldigest.com/story/interior-design-trends-2024
Populiarios paieškos